Zijn er verschillen tussen energieleveranciers?

Zijn er verschillen tussen energieleveranciers?

Sinds de liberalisering van de energiemarkt valt er behoorlijk wat te kiezen. Tientallen aanbieders doen hun best om de consumenten als klanten voor zich te winnen. Maar zijn er eigenlijk verschillen tussen die aanbieders? Ze doen immers allemaal hetzelfde? Ze leveren elektriciteit en gas, wat valt daar dan nog in te variëren? Nou, desondanks kunnen de onderlinge verschillen tussen de energieleveranciers nog best groot zijn. Die verschillen zitten dan natuurlijk niet in wat er geleverd wordt, maar meer in de manier waarop. Het gaat dan om zaken als tarieven, voorwaarden en combinatiekortingen.

  • Op de eerste plaats zijn het natuurlijk de tarieven die van elkaar verschillen. Het gaat vaak om cijfers achter de komma, maar bij een gemiddeld verbruik scheelt het toch al snel tientjes tot honderden euro’s per jaar. Het is dus van belang om een zo nauwkeurig mogelijke inschatting te maken van je verbruik, om te kunnen bepalen hoe groot je voordeel is.

  • Niet alle leveranciers hanteren dezelfde contractduur. Wil je jezelf niet voor een al te lange periode vastleggen? Controleer dan goed wat de mogelijkheden op dit gebied zijn en vergelijk energie niet alleen op basis van de tarieven. Lees ook altijd goed de kleine lettertjes van de contracten. Soms moet je een boete betalen als je vervroegd onder je contract uit wilt.

  • Let bij het maken van je keuze ook op de opwekkingsbron van de geleverde energie. Een energieleverancier behoort bij elke aanbieding duidelijk te vermelden hoe de energie is opgewekt. Hierbij is met name van belang of het een duurzame energiebron betreft. Zo kun jij als consument een verantwoorde keuze maken voor wel (of juist geen) groene energie.

  • Een ander verschil tussen energieleveranciers is dat ze niet allemaal het volledige pakket aanbieden. Sommige bedrijven specialiseren zich juist in gas of stroom, maar verreweg de meeste aanbieders hebben allebei de opties in hun pakket. Dat maakt het mogelijk om een combinatiedeal te sluiten. In de meeste gevallen kun je daar extra geld mee besparen.

  • Om je als klant aan zich te binden, geven energieleveranciers vaak cadeautjes weg. De een hanteert een spaarsysteem, de ander een korting voor klanten die langer blijven. Dat zijn ook zaken waarop je kunt letten bij het bepalen van je keuze. Toch is het ook goed om je daarbij ook steeds de vraag te stellen of je werkelijk iets hebt aan dat cadeautje.

Anderen lazen ook: