Wil je een smart home? Denk hier al aan tijdens het bouwen van je huis

Een nieuw huis bouwen is heel bijzonder. Een huis kopen voelt al goed, maar zelf een gebouw vanaf de fundering opgebouwd zien worden is van een geheel andere orde. Moderne architectuur heeft ons vele nieuwe mogelijkheden geboden, verouderde technieken hebben plaatsgemaakt voor moderne methoden om huizen toekomstbestendig te bouwen. Naast materialen, isolatie en veiligheid mag ook huisautomatisering niet ontbreken. Een smart home is een toekomstbestendig huis waar je tot in lengte der dagen profijt van zult hebben. Maar wat betekent domotica voor nieuwbouw?

Ieder zijn vak

Een architect kan een prachtige woning op papier zetten, dit betekent niet dat deze expert ook een stapel stenen netjes op elkaar kan metselen. Er zijn veel capabele professionals nodig om een huis te bouwen. Denk aan sanitair en elektra, faciliteiten die veelal achter de wanden verscholen gaan maar juist daarom zeer betrouwbaar moeten zijn. Huisautomatisering is een relatief nieuwe ontwikkeling, die begonnen is aan het begin van dit millennium. Ook hier zijn er specialisten die in de laatste jaren veel vakkennis hebben opgedaan. Bij het bouwen van een huis is het van belang om ook een beroep te doen op de expertise van deze experts.

Draadloze domotica bestaat niet

Draadloos is een relatief begrip, hoewel veel elektronica als ‘draadloos’ wordt gepresenteerd is het in de praktijk een ander verhaal. Productfoto’s van smart home apparaten laten vol trots die mooie gadgets zien, ze verbloemen doorgaans wel de kabeltjes die aan deze apparaten hangen. Want ze werken allemaal op basis van stroom, en dat betekent stroomkabels in huis. Draadloze protocollen zoals Wifi, Bluetooth, 5G en ‘mesh netwerken’ werken op basis van apparaten die een stroomvoorziening nodig hebben. Door rekening te houden met kabelgoten, extra stroomkringen en voldoende aansluitpunten in huis kun je de woning ‘future-proof’ inrichten. Nu zul je wellicht nog niet direct denken aan slimme apparatuur in de keuken of in de badkamer, toch zullen er steeds meer apparaten op de markt verschijnen die ook daar een meerwaarde bieden.

Internet of Things

IoT staat voor Internet of Things ofwel het Internet van Dingen. In plaats van één apparaat dat in verbinding staat met het internet, is er sprake van diverse apparaten die een specifieke taak vervullen en op basis van internet met elkaar kunnen communiceren. Die verbindingen zijn veelal draadloos wat betreft het verzenden van data, dit betekent wel dat signalen door muren verzonden worden. Met name in oudere woningen zijn er dode hoeken waar de telefoon of het internet niet goed functioneert. Dit is met Wifi repeaters deels op te lossen. Wellicht komt de architect met slimme ideeën om de constructie stevig te maken, de isolatiewaarden te optimaliseren en daarnaast ook draadloze communicatie storingsvrij mogelijk te maken. Zorg dat de afzonderlijke apparaten in huis met elkaar kunnen communiceren, bijvoorbeeld door een TaHoma centrale smart hub te installeren. Alle slimme apparaten in huis kunnen zo via dit ‘brein’ worden bediend en aangestuurd.

Veiligheid staat voorop

Huisautomatisering en huisbeveiliging gaan hand in hand. Domotica is oorspronkelijk ontwikkeld om mindervaliden en senioren te helpen langer zelfstandig te blijven wonen. Veiligheid stond toen al als hoogste prioriteit voor de ontwikkelaars, dit zet zich voort in moderne smart home apparatuur. Denk aan rookdetectie. Rookmelders verhogen niet alleen de veiligheid, ze zijn ook wettelijk verplicht in nieuwbouw woningen. Daarbij zal er op iedere etage minimaal één rookmelder geïnstalleerd worden. Normaal gesproken werkt een rookmelder autonoom. Somfy verkoopt rookmelder sets die draadloos in contact staan met elkaar. Wanneer één melder afgaat, dan zullen de andere rookmelders in huis ook geactiveerd worden zodat iedereen in huis weet dat er een mogelijk gevaar dreigt. Hoewel dit soort alarmering via internet ook buitenshuis werkt, is er een lokaal protocol toegepast waardoor het systeem ook functioneert zonder Wifi. Dit verhoogt de veiligheid in huis voor alle bewoners.

Met comfort in een smart home

Veel vernuftige functionaliteit binnen smart homes komt door slimme software. Daar hoef je bij de bouw van een huis eigenlijk geen rekening mee te houden, digitale data vereist een geheel andere infrastructuur. Je kunt wel rekening houden met handelingen en functies die nu of later te automatiseren zijn. Denk aan elektrische raamdecoratie zoals de PoweredBlinds. Of een Honeywell zelflerende thermostaat die zorgt voor een aangename temperatuur met minimaal energieverbruik. Ook luidsprekers met ingebouwde spraakassistent waarmee je Alexa of Siri kunt vragen om de Philips Hue verlichting in te schakelen. Zelfs wanneer je niet direct de gehele woning bij oplevering zult automatiseren is het verstandig om hier nu al rekening mee te houden. Dit kan naast extra kosten in de toekomst ook onnodig hak- en breekwerk helpen te voorkomen.

Info: https://www.somfy.be/

Deel dit artikel:
deel op facebook deel op linkedin deel op twitter deel op pinterest
banner
banner
banner

Volg ons via

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen