Maaischema voor nieuw aangelegd gazon

Maaischema voor nieuw aangelegd gazon

Wanneer je een nieuw gazon hebt aangelegd is grasmaaien nog niet het eerste waar je mee bezig bent. Sterker nog, je hebt misschien nog niet eens een grasmaaier staan. Jouw eerste prioriteit is ervoor zorgen dat het graszaad ontkiemt, er niemand overheen loopt en de ontkiemende zaden voldoende vocht krijgen om te kunnen groeien. 

Toch komt het moment dat je “mag” gaan maaien er snel aan. Zeker wanneer je in de juiste tijd van het jaar zaait of graszoden legt zal je merken dat het snel gaat. In dit artikel gaan wij jou op weg helpen bij het vinden van het juiste maaischema en niet geheel onbelangrijk, het bepalen van het eerste maaimoment.  

Eerste maaimoment nieuw grasveld

Wanneer je jouw gazon volgens onze richtlijnen voor het aanleggen van een nieuw grasveld hebt gedaan, dan zal je na ongeveer 5 tot 6 weken na het aanleggen voor het eerst kunnen maaien.

De eerste keer maaien is altijd spannend. De wortels zijn nog niet volledig gesetteld en de weerstand van het gras is nog laag. Het is daarom langzaam om het gras relatief hoog te maaien. Maai een aantal keer op circa 10 cm hoogte voordat je het gras verder omlaag trimt.  

Het beste moment om voor het eerst te maaien is op een droge dag waarna wat regenachtige dagen komen. Je kunt uiteraard ook sproeien gedurende de dagen na het maaien. 

Het maaischema gaat van start

Wanneer het gras mooi op kracht is kun je korter gaan maaien. Wij raden je aan om het gras ergens rond de 4 tot 6 centimeter hoog te maaien. Maai het gazon in het voorjaar en de zomer ongeveer elke 5 tot 10 dagen, afhankelijk van de weersomstandigheden en de snelheid waarmee het gras groeit.  

Beste maaischema bij hittegolf

De zomers worden steeds warmer in Nederland. Daarom is het belangrijk om het weer goed in de gaten te houden voordat je gaat maaien. Kort gemaaid gras is erg kwetsbaar. De wortels kunnen eenvoudig verbranden en het gras houdt in de ochtend minder goed douw vast. 

Het is daarom belangrijk om bij een hittegolf MINDER te gaan maaien en het gras HOGER te laten. Maai het gras tijdens een hittegolf niet korter dan 10 centimeter en zorg ervoor dat het gras die 10 centimeter hoogte bij aanvang van het warme-droge weer heeft bereikt.

Vervolgens is het verstandig om elke dag, begin daar al een paar dagen voor de hittegolf mee, te gaan sproeien. 

Sproeien net zo belangrijk als maaien – Tuinsproeier timen

Houdt je gazon in leven door je goed aan het maaischema te houden en sproei op het juiste moment. 

Je kunt de beste tuinsproeier aanschaffen, maar als je niet het juiste sproeimoment kiest, dan is je rendement laag. Ofwel, je gazon kan alsnog verdorren en/of je verspilt veel water.  

Wij adviseren daarom om alleen nadat de zon onder is of er schaduw over het gras trekt te gaan sproeien. Dit is over het algemeen aan het einde van de dag of in de avond. Het voordeel wat je dan hebt is dat het vocht niet verdampt en langzaam in de aarde kan trekken. De wortels van je gras kunnen het vocht opnemen en dankzij de lengte van je gazon ontstaat er de volgende dag in de ochtend een lange periode van ‘vochtig gras’, wat ervoor zorgt dat je gazon nog even wat verkoeling heeft en extra tijd om vocht op te nemen alvorens het de volle zon weer over zich heen krijgt.  

Conclusie? Maaien is een kunst, kies de juiste momenten en sluit het belang van sproeien niet uit. Zonder water kan gras niet groeien en te kort gemaaid gras kan slecht tegen hitte. 

Anderen lazen ook: