Kies de juiste raamdecoratie met deze tips

Kies de juiste raamdecoratie met deze tips

Als je op zoek bent naar nieuwe raamdecoratie, kun je vast wel wat hulp gebruiken. Het is erg bepalend voor de sfeer in huis en heeft daarnaast een praktische functie. Neem daarom rustig de tijd om de perfecte raambekleding te vinden. Met de tips uit dit artikel ben je alvast goed op weg! 

Tip 1. Bepaal de functie 

Enkel nadenken over de plaats van de raamdecoratie is niet voldoende. Om echt de juiste keuze te kunnen maken, moet je ook de functie van de raambekleding bepalen. Wil je de raamdecoratie gebruiken als sfeermaker in de ruimte, om meer privacy te creëren of om een kamer helemaal te verduisteren? Of wil je het liefst een combinatie van deze functies? Deze informatie is belangrijk als je het type en een materiaal gaat uitkiezen.

Tip 2. Doe inspiratie op

Heb je nog geen idee welk soort raamdecoratie je het meeste aanspreekt? Doe dan eerst voldoende inspiratie op. Bekijk foto’s op social media, (online) woonmagazines of op je favoriete webshop. Verdiep je in de verschillende stijlen en soorten. Houd hierbij ook altijd de gekozen functie en plek in je achterhoofd. Gordijnen zijn bijvoorbeeld prima voor in de woonkamer, maar in de badkamer komen onderhoudsvriendelijke rolgordijnen beter van pas.

Tip 3. Kies het juiste formaat 

Meet direct alle ramen nauwkeurig op en noteer de afmetingen. Deze kun je meenemen naar een winkel of erbij houden tijdens het online shoppen. Kun je geen passend formaat vinden? Laat dan raamdecoratie op maat maken. Vraag eventueel om persoonlijk en professioneel advies als het gaat om maatwerk.

Tip 4. Verdiep je in de materialen 

Tegenwoordig zijn er ontzettend veel mogelijkheden op het gebied van materiaalgebruik. Naast gordijnen van verschillende stoffen kun je ook kiezen voor jaloezieën/shutters van aluminium, PVC en hout. 

Tip 5. Ga voor elektrische raamdecoratie 

Veel mensen vergeten om zich te verdiepen in luxe extra’s. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om gordijnen, jaloezieën en rolgordijnen te laten motoriseren. Hierdoor kun je de raamdecoratie eenvoudig bedienen door middel van een muurschakelaar, afstandsbediening of een sensor. Je brengt hiermee iedere vorm van raambekleding naar een hoger niveau en doet jezelf écht een plezier! Het is ook een ideale toevoeging voor mensen die slecht te been zijn.

Tip 6. Houd rekening met het interieur

Zorg er tot slot voor dat de nieuwe raamdecoratie aansluit bij jouw interieurstijl. Dit doe je door de kleur en het materiaal aan te passen op de inrichting. Natuurlijk kun je ook bewust kiezen voor een contrasterende kleur of stijl om een statement te maken.

Anderen lazen ook: