Hoe maak ik een veilige babykamer?

Hoe maak ik een veilige babykamer?

De komst van je baby is een moment waar je je natuurlijk enorm op verheugt. En de inrichting van de babykamer is een belangrijk onderdeel van dat fijne vooruitzicht. Want met het inrichten van de babykamer kun je je al langzaam voor gaan stellen hoe het zal zijn als je kleintje daar in het wiegje ligt te slapen. Om er zeker van te zijn dat je alles babyveilig inricht, zetten we hier een aantal tips op een rijtje, zodat je straks extra kunt genieten.

Begin op tijd met de voorbereidingen

Voor de babykamer kies je met zorg de mooiste kleuren verf of behang uit. Misschien heb je nog een wieg staan waar je zelf als baby inlag, maar heeft deze wel een likje verf nodig. Bij het verven van muren of meubels, of bij het behangen komen dampen vrij die schadelijk kunnen zijn voor de baby. Maar ook voor vrouwen die zwanger zijn, is dit niet gezond. En dat geldt ook voor bepaalde lijmsoorten die je misschien gebruikt om vloerbedekking vast te lijmen. Om zeker te weten dat de lucht in het kamertje babyveilig is kun je het beste rond de 26 weken van je zwangerschap zorgen dat alles geschilderd en gelegd is, zodat je nog voldoende tijd hebt om het kamertje dagelijks te luchten voor de geboorte.

Waar moet je op letten bij het kopen van meubels?

De meeste babyspeciaalzaken hebben meubels die helemaal afgestemd zijn op babyveilig gebruik. Denk hierbij aan de spijlen van het bedje die precies op de juiste afstand van elkaar staan. Of het materiaal waar het matrasje van gemaakt is. Als je meubels van iemand anders overneemt, of in een tweedehands zaakje koopt dan is het wel belangrijk dat je goed controleert of het babyveilig is. Zitten er bijvoorbeeld geen schroeven los waardoor planken kunnen verschuiven, of steekt er niet ergens een spijker of een splinter uit het hout? Verzeker jezelf dat de meubels schoon en babyveilig zijn voordat je ze definitief in het kamertje zet.

Was alle kleertjes en beddengoed voordat je het gaat gebruiken

Bij het inrichten van de babykamer heb je natuurlijk ook al de hele uitzet voor je baby in de kast liggen. Maar sommige stoffen of kleertjes kunnen chemicaliën bevatten waar je kindje straks niet goed op kan reageren. Het huidje van een pasgeboren baby is nu eenmaal kwetsbaar. Om te zorgen dat ook dit babyveilig is, was je alle kleertjes, hydrofiel doeken en beddengoed met een neutraal wasmiddel voordat je het in de kast opbergt.

Babyveilig, ook tijdens het opgroeien

Als je kindje net geboren is zal het vooral eten en slapen. Maar het opgroeien gaat snel, en je kind gaat de wereld langzaam ontdekken. Dus ook voor de dagelijkse handelingen wil je spullen die babyveilig zijn. Dat begint bij een stabiele wandelwagen of een draagzak waar je kleintje veilig tegen je aan kan liggen. Maar ook een traphekje moet babyveilig zijn, net als de kinderstoel en de stopcontacten. Bereid je zelf goed voor op de komst van je baby en maak je huis met deze tips babyveilig. Dan geniet je extra van de mooie momenten als je kleintje eenmaal geboren is.

Anderen lazen ook: