Het overwinteren van je vijver

De winter is aangebroken en dat betekent dat er ook veranderingen zullen zijn in de vijver. De temperaturen gaan naar beneden en vanzelfsprekend ook de temperatuur van het vijverwater. In deze blog ga je wat belangrijke winter tips lezen voor de vijver.

Ook nog afvalstoffen in de winter

Omdat het vijverwater kouder wordt zullen algen het moeilijker hebben om zich te vermenigvuldigen, vandaar dat de filter niet meer zo hard hoeft te draaien als in de warmere maanden. Echter is het wel van belang dat je vijverpomp en vijverfilter blijft draaien, ook in de winter! Dit is een fout die vaak gemaakt wordt onder de hobbyisten. Ook wanneer je geen voer meer geeft ontstaan er namelijk afvalstoffen zoals ammoniak in het water die door de vijverbewoners worden veroorzaakt. 

Ecosysteem in leven houden

Een ander belangrijk aspect om je vijverfilter te laten draaien de winter door en niet volledig schoon te maken en op te bergen is, omdat je dan alle bacteriën die de vijverfilter heeft opgebouwd vernietigd. Door de vijverfilter in de winter door te laten draaien blijft er een handjevol bacteriën in leven, dit zorgt ervoor dat in het voorjaar deze kolonie zich snel kan uitbreiden wanneer het vijverwater weer opwarmt. 

Energie besparen

Zoals al eerder benoemd kan je er wel voor kiezen om het systeem wat rustiger aan te laten draaien, kies er bijvoorbeeld voor om de vijverpomp wat rustiger aan te zetten zodat de vissen in de diepere delen rustig kunnen zwemmen. Een vijvertechniek die wel uitgeschakeld mag worden in de winter is de UVC filter. In de wintermaanden is het bijna nooit nodig een UV-C lamp aan te hebben voor de bestrijding tegen zweefalgen. 

De vijver laten ademen in de winter

Om de vijver te laten ademen zal de vijver niet volledig dicht moeten vriezen. Daardoor kan er in de winter gebruik gemaakt worden van een luchtpomp of vijververwarming. Overtollig CO2 moet namelijk uit het vijverwater kunnen ontsnappen. Een stuk vijver onbevroren houden kan door middel van een luchtpomp die het water in beweging houd.  

Luchtpomp voor het ijsvrij houden

Belangrijk bij het plaatsen van een luchtpomp met beluchting steentjes is om deze niet dieper dan ca. 20 tot 40 cm diep te plaatsen. Dit zorgt er namelijk voor dat de onderste warmere waterlagen gemengd worden met de koudere bovenste waterlagen. Aangezien de vissen de warmere waterlagen opzoeken is dit niet de bedoeling.  

De vijver verwarmen

Daarnaast kan er ook gebruikt gemaakt worden van een vijververwarmer die een stukje van de vijver verwarmd zodat het vijverwater niet volledig bevriest. Er is een groot assortiment in vijververwarmers.  

Zonlicht voor de vijverbewoners

Het kan natuurlijk zo zijn dat het gaat sneeuwen, sneeuw op het ijs is opzich niet erg, maar zorg wel dat minstens de helft van de vijver sneeuwvrij is. Het is prettig voor de vissen om wat zonlicht te krijgen. Zo komen de vissen gezond de winter door.

Het is dus belangrijk om de vijver in de gaten te houden in de winter. De kostbare vijverbewoners zullen gemakkelijk en gezond de winter uitkomen wanneer je rekening houd met de punten die hierboven genoemd zijn! 

Deel dit artikel:
deel op facebook deel op linkedin deel op twitter deel op pinterest
banner
banner
banner

Volg ons via

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen