Ga ook voor meer groen in huis met de leukste kamerplanten

Ga ook voor meer groen in huis met de leukste kamerplanten

Soms gebeurt het dat je ergens naar binnen loopt en het idee hebt dat je net iets meer ontspannen raakt. Vaak blijken er dan planten in de ruimte staan. Groene kamerplanten, die overigens vaak ook nog andere kleuren in hun bladeren hebben, zeker diegenen die graag een beetje de zon ontwijken. Kamerplanten hoeven dus niet allemaal vol in het licht te staan om kleur aan je interieur toe te voegen of extra zuurstof aan het kantoor. Met kamerplanten kun je alle kanten op en je hebt er niet snel teveel.

Een kamerplant geschikt voor iedereen

Je hoeft er namelijk niet perse groene vingers voor te hebben. Er zijn voldoende soorten die geschikt zijn voor de manier waarop jij met kamerplanten omgaat. Het vraagt wel even om goed te kijken welke plant je kiest. Heb je veel licht maar vergeet je vaak water te geven dan zijn succulenten wat voor jou. Iedere cactus heeft zijn eigen groeiwijze en meer in zijn mars dan alleen groen en stekelig zijn. Vetplanten als de Vrouwentong hebben een mooie strakke uitstraling en met de kleur van het blad voegt het zeker wat toe aan de ruimte. Watergeven mag sporadisch dus groene vingers zijn niet verplicht.

Een schaduwhoekje fleur je op met goed gekozen schaduw minnende kamerplanten. Deze planten hebben vaak een bijzondere bladvorm of extra kleur in het blad wanneer ze nog jong zijn of juist wanneer ze de goede leeftijd hebben. Kamerplanten op een dergelijke plek houden wel van wat vocht, maar omdat ze niet in de zon of het felle licht staan verdampen ze minder. Teveel water geven veroorzaakt natte wortels wat wortelrot tot gevolg kan hebben. Daar gaat een kamerplant aan dood. Dus ook bij een schaduwplant hoeft water geven geen probleem te zijn. De Alocacia Silver Dragon heeft schilderachtig zilveren vlekken in het blad wat van iedere lichtspeling een feest maakt. Voor een echt tropisch gevoel mag de Kentiapalm niet ontbreken. Het frisse groen van de gevederde bladeren geeft mooie schaduweffecten op de wand.

Kamerplanten die graag in het licht staan houden niet zo van de volle zon. Een krukje of tafeltje voor het raam is dan een prima oplossing en staat ook heel gezellig. Water geven is dan wel belangrijk, maar ook hier geldt dat overdrijven niet goed is. Kamerplanten die van het licht houden zijn er in allerlei kleuren, formaten en groeiwijzen. Een kamerplant is niet alleen groen en heeft vaak mooie bloeiwijzen of bijzondere kleurscharkeringen die het iedere keer weer een feest maken om naar de planten te kijken. Een leuke hangplant is de Hoya carnosa tricolor met roze en lichtgroene, bijna witte blaadjes of de mini Monstera met op ijle stelen balancerende bladeren.

Diverse vormen en maten

Kamerplanten kunnen hangen, in een klein potje staan, thuishoren in enorme vazen of bescheiden op de vensterbank hun plekje vinden. Voor een echt groen gevoel is het leuk om verschillende soorten kamerplanten met diverse bladvormen en kleuren samen te groeperen. Wanneer je een ruimte binnenkomt wordt je gelijk getroffen door de warme uitstraling die planten van nature met zich meebrengen en is het net of je een levend kunstwerk in huis hebt.

Anderen lazen ook: