Een nieuw grasveld aanleggen, waar begin je?

Een nieuw grasveld aanleggen, waar begin je?

Om een nieuw gazon aan te leggen zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Voordat je van start gaat moet je allereerst bepalen welke grondsoort je hebt. De meest voorkomende grondsoorten zijn klei, zand en veen, maar wanneer je het niet helemaal zeker weet kun je dit altijd (laten) testen.

Wanneer je je grondsoort hebt bepaald, is de volgende vraag: waar wil je het gazon voor gebruiken? Wil je gras dat mooi en fijn aanvoelt, of heb je kinderen en gebruik je je gazon voornamelijk voor spellen en sport? Als je dit hebt bepaald kun je bepalen welk soort graszaad je moet gaan kopen om je gazon mee aan te leggen. Er zijn enorm veel verschillende graszaden te koop, vaak met een specifieke doelstelling/voor een bepaald gebruik. 

Wanneer je het bovenstaande hebt bepaald, kun je aan de slag met de uitvoer! We hebben de 10 stappen voor het aanleggen van een (groen!) gazon even voor je op een rijtje gezet:

1. Begin met het verwijderen van onkruid. Dit kan eventueel met de hand of met een onkruidverdelger. 

2. Zorg dat je je oude graszoden verwijdert met behulp van een zodensnijder (wanneer er nog graszoden liggen).

3. Vervolgens ploeg je de grond om met een rotoreg, ongeveer 20 tot 25 centimeter diep. Geef het nu ongeveer twee weken de tijd om de grond in te zakken, en sproei het ondertussen zodat dit proces wat sneller verloopt. Verwijder dan na 2 weken het opgekomen onkruid met de hand. Probeer dan het oppervlak zo glad mogelijk te krijgen. Dit kun je doen met een hark, of specifieke ‘leveling’ tools. Druk het na het glad maken nog even stevig aan met een gazonwals.

4. Bemest de grond met een meststof specifiek voor een jong gazon. Zaai je gazon hierna met graszaad.

5. Druk het graszaad stevig aan, dat kan met de voet maar ook met een gazonwals.

6. Besproei je gazon ongeveer 4 keer per dag lichtjes, anders bestaat de kans dat je graszaad wegspoelt bij over besproeiing.

7. Ongeveer twee weken na het ontkiemen zullen er wellicht kale plekken ontstaan. Wanneer dit het geval is zaai deze plekken dan opnieuw in met graszaad.

8. De aller eerste maaibeurt vindt 21 dagen na ontkiemen plaats. Zorg ervoor dat je niet meer dan ⅓ van de grassprieten eraf maait. Doe dit elke 3 à 5 dagen.

9. Wees voorzichtig met het betreden van je gazon! Geef je gazon de tijd en ruimte om zich helemaal te transformeren naar een groen en gezond gazon.

10. Geef het gras ongeveer 5 tot 6 weken de tijd om te groeien. Wanneer het gras ongeveer 10 cm hoog is kun je voor het eerst gaan maaien en naar een normaal maaischema toewerken.

Anderen lazen ook: