Een comfortabele leefomgeving door smart home toepassingen

Domotica is een term die uit de zorg afkomstig is. Door apparaten in huis zelfstandig te laten werken zonder input van de bewoners werd het mogelijk om senioren of mensen met een beperking langer en veiliger thuis te laten wonen. Dat het daarnaast best luxe is om in de badkamer te stappen die al op temperatuur is terwijl de verlichting automatisch inschakelt, dat is een stukje extra comfort waar iedereen van kan genieten. Daar zijn diverse bedrijven op ingesprongen waardoor een huis echt een thuis wordt. Een plek waar je naast comfortabel jezelf ook veilig kunt voelen en ook wanneer je van huis bent geen zorgen hoeft te maken. Hier zijn vijf smart home toepassingen die jouw wooncomfort zullen verhogen.

1. Verlichting

Laten we beginnen met de meest voor de hand liggende ‘upgrade’. Het wordt donker en de lampen schakelen vanzelf in. Niet alleen op basis van een timer, maar ook als het overdag betrekt. Dit kan namelijk met een slimme lichtsensor die meet als het donker wordt in huis. Daarnaast zijn er LED lampen met warm-wit en koel-wit licht zoals die van Philips Hue, dit kan de sfeer in huis enorm veranderen. Begin met één ruimte en automatiseer zo je hele huis tot aan het kleinste kamertje. Als je in de nacht naar het toilet moet is het heel praktisch als het licht automatisch inschakelt.

2. Raamdecoratie

Voor veel mensen staat deze ‘upgrade’ op de tweede plek van het smart home verlanglijstje. Gewoon omdat je er iedere dag profijt van hebt, zelfs wanneer je van huis bent kan het als inbraakpreventie dienst doen. Het begint al in de ochtend wanneer je ontwaakt met strakke PoweredBlinds raambekleding die zachtjes openen en het natuurlijke licht binnenlaten. Dit gebeurt door het hele huis, op het moment dat het jou uitkomt. In de avond zullen de gordijnen automatisch weer sluiten, en de lampen schakelen uiteraard automatisch in. Eenmaal op de slaapkamer aangekomen kun je heerlijk gaan slapen dankzij de verduisterende gordijnen die al gesloten zijn. Dat is ook prettig voor de privacy.

3. Luidsprekers

Hoewel de eerste twee opties heel populair zijn, zal het eerste slimme apparaat in huis vaak toch een smart speaker zijn. Als was het alleen maar omdat de Nest Mini en Echo Dot zo goedkoop zijn. Een kleine luidspreker met een redelijk goede sound die ook nog naar je luistert. Je kunt zo je favoriete muziek in de keuken laten spelen als je aan het koken bent. Het is ook mogelijk om de spraakassistent te koppelen aan andere smart home toepassingen, zo kun je op commando de lichten dimmen of de gordijnen sluiten. Wat betreft de privacy zijn deze apparaatjes enorm verbeterd in de laatste jaren. Ze luisteren je echt niet af, de meeste functies werken lokaal of vergrendeld. Apple is nog een stukje beter wat betreft privacy omdat ze geen geanonimiseerde data naar hun servers sturen, dit betekent wel dat Siri momenteel de minst ‘intelligente’ assistent is. Google en Amazon koppelen verzamelde data overigens niet aan één persoonlijk account.

4. Verwarming

Dit is een pareltje in huisautomatisering waar niet altijd bij wordt stilgestaan omdat je het niet kunt zien of horen. Je zult het verschil wel voelen, want een slimme thermostaat zoals bijvoorbeeld Honeywell ze maakt leren het gedrag van de bewoners kennen. Dit kan heel wat ‘verhitte’ ruzies onder gezinsleden helpen te voorkomen, daarnaast weet het algoritme beter dan mensen hoe een woning opwarmt en afkoelt. Zo kun je besparen op de energierekening en je toch behaaglijk voelen in huis. Er zijn daarnaast slimme thermostaat kranen waarmee je per ruimte de temperatuur kunt regelen. Dit kan veel energie besparen omdat je niet een volledige woning hoeft warm te stoken als je urenlang op een studeerkamertje zit te werken.

5. Beveiliging

Comfort betekent eveneens je veilig voelen in huis. Met IP camera’s weet je 24 uur per dag, 7 dagen per week wat er rond je woning gebeurt. Dit hoef je zelf niet in de gaten te houden omdat je een melding ontvangt zodra er een (verdachte) beweging geconstateerd wordt. Dit werkt als je thuis bent maar ook bij afwezigheid. Je bepaalt zelf wat er moet gebeuren bij signalering. Automatisch een alarm, beelden opnemen in de cloud, de verlichting in huis laten inschakelen of slimme sloten die automatisch sluiten. Er zijn IP camera’s voor zowel buiten als binnen te koop, daarnaast zijn er ‘onzichtbare’ inbraakmelders die je op een deur of raam kunt bevestigen.

Dit zijn nog maar de smart home basis toepassingen, er is nog veel meer mogelijk. Wat dacht je van een koelkast die weet wanneer de eieren op zijn? Een magnetron die luistert naar jouw stem of een smart ring die je met gebaren kunt bedienen? Geniet meer van je eigen woning met huisautomatisering.

Volg ons via

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen