De verschillende soorten bedden en matrassen

De verschillende soorten bedden en matrassen

Dat er veel verschillende bedden en matrassen zijn, ontdek je zodra je een beddenwinkel binnenstapt. Naast de showroom modellen zijn er nog veel meer mogelijkheden. Laat je je voorlichten, dan begint het je al snel te duizelen. Welke bedden en matrassen zijn er eigenlijk? Hier vind je alles wat je wilt weten over bedden en matrassen.

Gewone matrassen

Er zijn diverse soorten ‘gewone’ matrassen. Deze variëren sterk in materiaalgebruik, functie en voor- en nadelen. We lichten er enkele uit:

  • Latex. Een latex matras bestaat uit een rubbersoort. Het is flexibel, maar het heeft als nadeel dat het slecht ademt en geen vocht kan opnemen.
  • Polyester. De eenvoudigste en goedkoopste matrassen zijn van polyester. Het ventileert matig en is ook niet zo flexibel. Polyester matrassen zakken al snel door in het midden.
  • Traagschuim. Traagschuim staat erom bekend dat het de lichaamsvorm aanneemt en deze ook goed ondersteunt. Het schuim ademt ook goed, wat dit tot een van de fijnste matras soorten maakt.
  • Koudschuim. Dit materiaal is wat nieuwer dan traagschuim. Er zijn mensen die zeggen dat het beter is, maar ook mensen die liever traagschuim hebben. Een kwestie van uitproberen dus.
  • Pocketveren. Een pocketveren matras van goede kwaliteit past mooi bij je lichaam en ventileert goed. Helaas zijn er ook veel pocketveren matrassen van slechte kwaliteit.

FPS: bijzonder matras

Een FPS matras is bijzonder. Dit type matras is namelijk niet alleen voorzien van een goede vulling, maar ook van FPS technologie. Een FPS matras van De Suite is voorzien van 4 speciale speakers. Deze speakers geven tonen in een lage frequentie af (20-100 Hz). Dit is zo laag dat je er niets van kunt horen. Het geluid zorgt ervoor dat de spieren beter ontspannen. Een FPS matras bevordert de nachtrust van iedereen. Het is met name ontworpen voor mensen met spierziekten, spierklachten of Parkinson. Deze mensen hebben last van te sterk gespannen spieren, wat slapen moeilijk maakt. Een FPS matras kan de spanning wegnemen en zorgen voor een betere nachtrust.

Boxspring of ledikant?

Net als verschillende matrassen, zijn er ook verschillende bedden. Toch zijn er minder varianten dan je op het eerste gezicht zou denken. Er zijn globaal eigenlijk maar twee typen bedden: een boxspring en een ledikant. Het verschil is eenvoudig. Een ledikant bestaat uit een frame (meestal van hout of metaal), waarin een losse lattenbodem wordt gelegd. Op de lattenbodem komt het matras te liggen. Een boxspring is anders. Dat is een gesloten houten box met daarin een heleboel veren. Het geheel is omkleed met stof. Bovenop de box komt een matras te liggen. Vroeger werd geclaimd dat een boxspring veel fijner slaapt dan een ledikant. Tegenwoordig, met de moderne lattenbodems, is er vrijwel geen verschil meer. Het verschil tussen matrassen en beddengoed is een stuk belangrijker voor je slaapcomfort. Je keuze tussen een ledikant of boxspring zal vooral afhangen van wat je het mooiste vindt.

Er zijn heel veel soorten matrassen. Er líjken ook veel soorten bedden te zijn, maar in feite zijn dat er een stuk minder. Dat komt omdat de twee soorten bedden (boxsprings en ledikanten) er in zoveel soorten, maten en uitvoeringen zijn. Ben je op zoek naar een nieuw bed met een nieuwe matras? Dan weet je nu welke keuzes je allemaal hebt.

Anderen lazen ook: