Eigen Huis & Tuin: al meer dan 30 jaar inspiratie voor thuisklusser en tuinier

Eigen Huis & Tuin: al meer dan 30 jaar inspiratie voor thuisklusser en tuinier

Pasta maken, je schuur of keuken (ver)bouwen, moes- en gewoon tuinieren, elektra omleiden, zonnepanelen installeren of andere klusjes in en om het huis: het woonprogramma Eigen Huis & Tuinbiedt ons al meer dan 30 jaar inspiratie en tips. Waar het succes ooit begon op de zaterdagnamiddag begin jaren '90 met Manon Thomas, is het in deze eeuw uitgegroeid tot een breed lifestyle-programma dat aan elkaar gepraat wordt door Froukje de Both. 

Van Eigen Huis tot Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven

Eigen Huis was in het begin vooral gericht op klussen. Nico Zwinkels was de gezellige klusjesman van dienst die met zijn accent voor herkenning zorgde bij de kijker. Na enkele seizoenen werd Rob Verlinden van Flora Magazine ingelijfd en kreeg het programma de toevoeging & Tuin. Voor veel gezinnen was het programma jarenlang de afsluiting van de toch al zo huiselijke zaterdagmiddag. Nadat Manuela Kemp het programma had overgenomen van Thomas, werd zij op haar beurt weer vervangen door Myrna Goossen. Deze line-up, met Verlinden en Zwinkels, zou nog lange tijd bijeen blijven. Het kende nog meer presentatoren, klusjes- en tuinmannen alvorens het tot de samenstelling kwam van nu: Froukje de Both als gastvrouw, Hugo Kennis als kok en wisselende klussers en tuiniers, én met de toevoeging Lekker Leven in de titel. 

Oplossingen voor kleine en onmogelijke ruimtes

Nog steeds is het programma een bron van inspiratie voor in huis klussend Nederland. Klusser Thomas Verhoef liet keer op keer zien zien hoe je omgaat met onhandige ruimtes om in te delen: een dakkapel, een onregelmatige hoek of een schuin plafond. Hij fabriceerde meubels die daar perfect in passen. Zo was bijvoorbeeld te zien hoe je een tv mooi wegwerkt in een muur of kast of van een te kleine kinderkamer toch nog een functionele ruimte maakt met bed, bureau en loze ruimtes als opbergplaats.

Zen-tv die je op ideeën brengt

Het valt eigenlijk onder de noemer zen-tv: ontspannen toekijken hoe mensen dingen in elkaar zetten, ruimtes inrichten of gerechten bereiden. Niet voor niets zijn andere hobbyprogramma's - met name over koken - ook populair en zijn er zelfs tv-formats gewijd aan fotograferen, kleien en knutselen. Met betrekking tot wonen is het aanbod eveneens groot geworden: van Ik Vertrek tot Kopen Zonder Kijkenen van De Perfecte Verbouwing tot Voor Hetzelfde Geld. Maar de creatieve geesten achter Eigen Huis & Tuin: Lekker leven hebben niet te lijden onder deze concurrentie. Het is nog net geen Nederlands erfgoed geworden, maar met 30 jaar mag het inmiddels een groot begrip in klussend en wonend Nederland heten.

Anderen lazen ook: