5 tips voor het gebruik van je stofzuiger

5 tips voor het gebruik van je stofzuiger

Het is geen klusje waar we allemaal even vrolijk van worden, maar het stofzuigen moet toch regelmatig gedaan worden. Een goede stofzuiger kopen is dan ook belangrijker dan je denkt; hoe hoger de kwaliteit hoe makkelijker deze klus te klaren is. Een nieuwe stofzuiger kopen doe je gelukkig maar eens in de zoveel jaar. Het is dan vervolgens natuurlijk wel belangrijk om de stofzuiger op de juiste manier te gebruiken en onderhouden. Zo zorg je ervoor dat je niet weer op pad moet en opkijkt tegen weer een nieuwe stofzuiger kopen. Met deze handige tips zorgen wij ervoor dat het gebruik en onderhoud van je stofzuiger ineens een stuk makkelijker wordt.

1. Vervangen en reinigen

Of je nu een stofzuiger met, of zonder zak hebt; het is belangrijk om zak of reservoir op tijd leeg te maken. Dit zorgt ervoor dat de zuigkracht en levensduur van de motor erop vooruit gaan. Zorg daarnaast ook voor een regelmatige reiniging of vervanging van de filters van je stofzuiger. Zo bescherm je de motor en gaat de stofzuiger uiteindelijk langer mee!

Extra tip: lijkt je stofzuiger alsnog zuigkracht te verliezen? Spuit de leidingen dan eens schoon met een hogedrukreiniger.

2. De mondstukken

Zorg natuurlijk ook dat de mondstukken op de juiste manier gebruikt worden én regelmatig gereinigd worden. Zo voorkom je niet alleen beschadigingen aan je stofzuiger, maar ook aan je vloer. Houdt daarbij ook de slang van de stofzuiger in de gaten; zorg dat er geen knik in komt!

3. Doe lekker rustig aan

Hoewel we het liefst zo snel mogelijk klaar zijn met het stofzuigen van de woning, kun je het beter rustig aan doen; zeker wanneer je net aan het stoffen bent geweest! Tijdens het stofzuigen dwarrelen er namelijk allerlei kleine stofdeeltjes door de lucht. Hoe langzamer je stofzuigt, hoe minder last je zult hebben van stof. Ideaal voor degenen die wat last hebben van gevoelige luchtwegen!

4. Dweil na het stofzuigen

Tot een half uur na het stofzuigen dwarrelen die stofdeeltjes nog steeds rond; zorg dus dat je de ramen even lekker openzet. Is er een half uur verstreken? Dan kun je harde vloeren nog even nadweilen en eventueel een lekker ruikende olie in het water doen. Zo zijn uiteindelijk alle stofdeeltjes verdwenen en ruikt de ruimte nog lekker ook.

5. Laat het lekker ruiken

Ruikt je woning wat muf na het stofzuigen? Stop dan een wattenschijfje met een lekkere olie in de stofzuiger zak. Heb je geen geurende olie in huis? Gebruik dan de wasverzachter kristallen; zo ruikt je woning in no-time heerlijk fris!

Anderen lazen ook: